Чи знали ви про те, що у світі налічується понад 100 видів сірників? (фото, відео)

Перші сірники винайшли 10 квітня 1833 року

Незважаючи на появу запальничок, сірники залишаються найбільш популярним способом видобутку вогню. Перші сірники винайшли 10 квітня 1833 року. Gazeta.ua зібрала найцікавіші факти про сірники, повідомляютьПатріоти України.

1. 99% всіх сірників виготовляють з осикової деревини.

2. Сірники з різнокольоровими головками, відрізняються один від одного тільки кольором. Горять вони однаково.


3. Сірники були винайдені пізніше запальничок.

4. Сірник прилипає до магніту. При чому обгорілий сірник магнітиться в 5 раз сильніше, ніж не обгорілий.

5. Горючу масу для сірників колись готували з білого фосфору. Але потім з'ясувалося, що речовина це шкідлива для здоров'я — дим, що утворюється при горінні отруйний, а для самогубства було досить з'їсти всього лише одну сірникову голівку.

6. У деяких карткових іграх, сірники виступають як грошова одиниця.

7. За допомогою сірника можна вивести чорнильну пляму з клейонки. Для цього необхідно трохи зволожити забруднену поверхню скатертини з клейонки і потерти пляму голівкою сірника. Після зникнення забруднення клейонку необхідно змастити оливковою олією, а потім витерти ватним тампоном.

8. Стандартна сірникова коробка має довжину 5 см.

9. Першими упаковками для сірників служили металеві коробочки-скриньки. Вони були найчастіше без етикетки — назву продукту та фірми-виробника штампували на кришці або з боку упаковки.

10. Світове виробництво сірників становить 30 млрд коробок на рік.

11. Сучасна сірникова машина довжиною 18 м і висотою 7,5 м за восьмигодинну зміну виробляє до 10 млн сірників.

12. У світі налічується понад 100 видів сірників.

13. Найбільшу в світі конструкцію з сірників, визнану Книгою рекордів Гіннесса, створив британський пенсіонер Девід Рейнольдс. На незвичайну конструкцію – копію нафтової платформи в Північному морі – Девід витратив близько $8 тис. на клей і понад 4 млн сірників. Завершена модель важить тонну, її висота – 3,7 м, а довжина – 6,4 м.

14. Сірник, кинутий у море, розкладеться через 6 місяців.

15. Одна запальничка може замінити 180 коробок сірників в рік.



Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...