До армії наберуть 4000 "піджаків"

А чи отримають з них професійних воїнів?

Вперше про це заговорили взимку, але тоді ця ідея була сприйнята скептично, як військовими, котрі у своїй більшості не хотіли бачити у батальйонах недосвідчених і немотивованих бійців, а також самими людьми, котрі у свій час випускалися з кафедр. Але були й такі, які говорили, що необхідно, щоб і “кафедранти” служили у війську. Обговорення так і залишилося нічим. Втім, днями в Генштабі вже заявили остаточно: рішення є, будемо призивати. Все пояснив заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗС України Сергій Масловський, пише Андрій Коваленко, інформують Патріоти України.

“Уже є рішення, і найближчим часом почнеться призов офіцерів запасу. Це ті офіцери, які отримали офіцерські звання, закінчивши відповідні кафедри військової підготовки, вони перебувають в запасі. І зараз як раз особливий військовий період, коли вони нам потрібні”, – сказав полковник Масловський.

Варто зазначити, що не була озвучена кількість “піджаків”-призовників, але під час зимової дискусії від начальника прес-служби Генштабу Владислава Селезньова лунала цифра 4 000 чоловік. У зону АТО їх відправлятимуть за бажанням. Навчання триватиме 3 місяці. А служитимуть – до 18 місяців. Призиватимуть людей до 43 років.

Варто відзначити, що ініціатива призвати “піджаків” насправді лише на перший погляд є правильною. Подивившись глибше – це рішення свідчитиме про певні недоліки у реформі нашої армії, яка передбачає перехід на контрактну основу. Тобто, служба в ній має бути добровільною. Навіть президент Порошенко в жовтні 2016-го говорив, що армія добровільна і контрактна.

Наприклад, з початку 2016 року контракт з Українським військом уклало понад 67 тисяч військовослужбовців, із яких майже 7400 – офіцери. З початку 2017-го року – лише 13 тисяч. Чисельність нашої армії ще в 2015 році, згідно із Законом “Про чисельність ЗСУ”, була встановлена на рівні 250 тисяч бійців. На передовій у нас за неофіційними даними стоїть 70 тисяч воїнів.У 2016 на дембель пішли всі 6 хвиль мобілізації. І ситуація, про яку досить часто писали волонтери, така, що велика кількість добровольців перших хвиль банально не лишилися у ЗСУ. Це досвідчені бійці, які мали підсилити армію. Причини називалися різні – від тупості системи, до втоми від війни.

А вакантні посади офіцерів треба комусь закривати. Ким закривати, якщо навіть попри солідну фінансову мотивацію з підвищенням зарплати (7000 тисяч солдат в тилу, 10 300 в АТО, 10 500 лейтенант в тилу, 15 000 в АТО) ці посади залишаються вільними? Зрозуміло, що потрібно подивитися у бік великого ресурсу освічених офіцерів запасу, яких не залучали до служби.

Втім, якщо у нас розповідають про успішну реформу, про виключно контрактну армію, яка до 2020 року, згідно Стратегічного оборонного бюлетеня, має відповідати стандартам НАТО, то який може бути примусовий призов? Так, остаточно від строковиків у нас ніхто не відмовлявся, проте чому за понад два роки війни не змогли знайти достатню мотивацію для тих, хто демобілізувався і більшість з яких не уклали контракти із ЗСУ? Мова зараз йде не про призов солдатів, а саме офіцерів. І ці люди мають бути мотивованими перш за все. Чи буде мотивованим “піджак”, у якого умовний бізнес, і він платить податки, в тому числі і на армію, а його раптом намагаються забрати в армію на 18 місяців? Відповідь тут очевидна. Чи отримаємо ми з нього професіонального воїна – навряд чи.

Якщо армії вдасться набрати озвучену цифру 4000 “піджаків”, які прийдуть мотивованими – це буде позитив. Але готуватися необхідно до того, що велика кількість із освічених людей, які на гражданці мають дуже хорошу зарплату і навіть попри Закон, який гарантує збереження місця роботи, посади і середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, не хотітимуть йти в армію.

Якщо говорити з точки зору командування, то їм потрібно кимось закрити вакантні посади у війську. Офіцери проходять службу як в тилу, так і не завжди мають змогу командувати особовим складом. Наприклад, є командир роти, який має особовий склад і може вести в бій людей. А є офіцер штабу, який не може цього робити. Багато посад вакантних у військових комісаріатах, також різних начальників стройової та ін. Швидше за все, після учебки “піджаки” зможуть замінити офіцерів у ППД.

Проте, залишається актуальним питання: військомати працюватимуть для галочки, як у перші роки війни, призиваючи всіх підряд. Чи, все ж таки, будуть дивитися на мотивацію людини з перспективою продовження служби у ЗСУ і кар’єри якісного офіцера. Якщо буде другий варіант – може ще щось вийти. А як ні – то черговий призов ризикує стати таким самим, як і багато хвиль мобілізації, коли було багато ухилянтів, а в армію потрапляли “аватари”. Тим часом, з квітня триває призов на строкову військову службу. Планувалося призвати понад 14 тисяч молодих людей.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...