Головна прикмета нинішніх президентських виборів у Франції - непередбачуваність

За кілька тижнів до початку першого туру розстановка фаворитів змінилася

23 квітня у Франції стартують президентські вибори. Вони можуть готувати неприємні сюрпризи для України пише Дмитро Гомон, інформують Патріоти України.

За кілька тижнів до початку першого туру президентських виборів у Франції розстановка фаворитів змінилася. Хто дійде до другого туру, призначеного на 7 травня, незрозуміло. Загалом участь у перегонах бере 11 кандидатів. На даний час аж четверо з них мають великі шанси на перемогу.

Еммануель Макрон

Один із наймолодших кандидатів (39 років) свідомо дистанціювався від правих та лівих і запропонував виборцям третій шлях. Це дало непоганий ефект - політик має стабільну підтримку 25% виборців. А в другому турі він, за прогнозами соціологів, здатний перемогти і Марін Ле Пен, і інших опонентів.

Макрону вдалося, на відміну від Фійона та Ле Пен, не вляпатись у жоден серйозний скандал. Його головний недолік в очах виборців - політична недосвідченість. У своїй програмі колишній банкір та міністр економіки пропонує виборцям поєднання традиційних для лівих та правих цінностей. Наприклад, він обіцяє зниження низки податків, збільшення витрат на оборону, нещадну боротьбу з ісламським тероризмом, доплати вчителям тощо.

Російська пропаганда не любить Макрона. Дійшло аж до розповсюдження чуток про те, що він гомосексуаліст.

Насправді політик має незвичну історію кохання. Ще підлітком він закохався у старшу за нього на 24 роки викладачку французької літератури Бріджит Троньо. Вони познайомились, коли хлопцю було 15 років, а жінка вже була матір'ю трьох дітей. У 2007 році вони одружились і зараз дружина вважається неофіційною радницею кандидата.

Що важливо для українців, Макрон єдиний із кандидатів-фаворитів не виступає з проросійських позицій. За його словами, він не буде зближуватись із Росією. Політик виступає за оновлену Європу, а тому його обрання - шанс для України. Усі інші дозволять Путіну чинити в нашій країні все, що він захоче.

Марін Ле Пен

Донька відомого антисеміта й ксенофоба Жан-Марі Ле Пена з 2011 року активно відбілює зіпсований батьком імідж партії "Національний фронт". Її зусилля дали непоганий результат: партія непогано виступила на місцевих виборах, а президентський рейтинг Ле Пен становить близько 22%. Якщо так буде й далі, політик пройде в другий тур.

Головний стрижень передвиборчої програми Ле Пен - антимігрантська політика. Також вона хоче відмовитись від євро і повернути франк. Політик виступає за проведення Фрекзіту - референдуму про вихід країни зі складу Євросоюзу.

Проте політичний імідж Ле Пен далекий від чистоти - вона фігурувала в низці скандалів. Її партія отримувала кошти від російського банку - Першого Чесько-Російського Банку. Сама Ле Пен підтвердила це, але сказала, що крок був вимушений, бо французькі банки їй відмовили.

Також Ле Пен звинуватили в незаконній витраті коштів Європарламенту, депутатом якого вона обирається вже кілька строків підряд. З'ясувалося, що її помічники виконували роботи не для парламенту, а для партії. У політика вимагають повернути суму приблизно в 300 тисяч євро.

Нещодавно почався ще один скандал - про створення фіктивних місць в одному з регіональних апаратів "Нацфронту". Французькі прокурори вимагають позбавити Марін Ле Пен недорканності як депутата Європарламенту. Завдяки їй вона не з'являється на допити. Політик обіцяє, що слідчі побачать її вже після виборів.

Марін Ле Пен має відверто проросійську позицію. Вона вважає цілком законним проведений у Криму псевдореферендум. Ле Пен вимагає зняти з Росії санкції, які вважає "безглуздими".

Жан-Люк Меланшон

Радикально лівий кандидат став справжнім сюрпризом квітня. Після теледебатів, де одночасно брали участь майже всі кандидати, його рейтинг почав зростати. Він сягнув 15%, а останні опитування дають йому вже 19%. На попередніх президентських виборах у 2012 році він прийшов четвертим з результатом 11%.

Колишній соціаліст на минулих виборах представляв коаліцію "Лівий фронт". За його словами, зараз він виступає поза рамками політичних партій, на чолі власного руху "Непокірна Франція".

На думку французьких та світових ЗМІ, зростання популярності відбувається завдяки простій мові Меланшона та манері вести дискусії в стилі "полонених не брати". А головне, він для багатьох символізує зміни, яких так прагне виборець.

Політик обіцяє збільшити мінімальну зарплату та обмежити трудовий тиждень до 35 годин. Також він виступає за вихід Франції з НАТО та МВФ.

Меланшон вимагає перегляду правил Євросоюзу. За його словами, треба вийти з багатьох договорів, бо це - диктат капіталістів з Брюсселя, який призводить до надмірної експлуатації трудящих. Якщо ж правила не зміняться, він вважає за потрібне провести референдум про вихід з ЄС. Ця ідея ріднить його з Ле Пен.

Несподівана популярність Меланшона може утворити "вилку" для виборців, яким вперше в історії П'ятої республіки доведеться обирати між радикально правим та радикально лівим кандидатом.

Головне, що про Меланшона варто знати українцям - з точки зору політика в нашій країні уряд складається з "ультранаціоналістичних неонацистів", які проводить масові злочини проти російськомовного населення.

Франсуа Фійон

Кандидат від партії "Республіканці" та колишній прем'єр-міністр дуже непогано стартував. Але карти сплутав корупційний скандал. ЗМІ розкопали, що наприкінці 1990-х років Фійон влаштував свою дружину Пенелопу парламентським помічником (в українських реаліях це помічник народного депутата) і вона, не виконуючи жодної роботи, отримала півмільйона євро. Схожу оборудку він провернув і зі своїми сином та дочкою.

Сам Фійон відкидає звинувачення та відмовився зійти з дистанції. Його рейтинг все ще немалий - близько 18-19%.

Для українців Фійон небезпечний своїм прагненням зближення з Росією. Досить почитати його нещодавню заяву щодо Криму, щоб зрозуміти суть його поглядів. В інтерв'ю газеті Le Figaro він сказав, що Крим - це територія історично, культурно і лінгвістично російська. "Марно наполягати на тому, щоб Росія пішла з Криму, цього ніколи не трапиться", - зазначив він.

Раніше Фійон також висловлювався за перегляд санкцій проти Росії. Уже зрозуміло, що такий учасник переговорів у форматі "нормандської четвірки" - катастрофа.

Більшість оглядачів відзначає, що нинішня президентська кампанія у Франції сильно відрізняється від усіх попередніх. Головна її прикмета - непередбачуваність. Чого варті лише 20% виборців, які взагалі ще не визначились, кого їм підтримати.

Країна незадоволена та розчарована керівництвом соціалістів. Французи налякані зростанням тероризму та невдоволені рівнем безробіття й зарплат. Багатьом не подобаються і попередники нинішньої влади, які зараз виступають під дахом "Республіканців". В очах багатьох виборців, обидві сили - складові однієї й тієї ж еліти.

Саме звідси ростуть ноги популярності персонажів, які за звичних обставин лишалися б аутсайдерами - Марін Ле Пен та Жан-Люк Меланшон. Але шанси на перемогу більш виважених гравців, таких як Макрон, теж чималі.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...