Керівник апарату КМДА: Ми не допустимо зупинки метрополітену, оскільки це підприємство стратегічного значення для Києва

Зі столиці спритники хочуть стягнути 2 мільярди гривень

Київська адміністрація не допустить зупинки метро та очікує на можливість введення санкцій відносно компанії "Укррослізинг" і унеможливлення списання боргу у 2 мільярди гривень.

Про це на брифінгу 27 березня заявив керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко, повідомляють Патріоти України.

"Ми не допустимо зупинки метрополітену, оскільки це підприємство стратегічного значення для Києва. Ми розуміємо, що боргові зобов’язання у міста є, але перш ніж сплачувати 2 мільярди гривень з кишень киян, ми маємо чітко розібратися в законності або не законності відповідної додаткової угоди", – сказав чиновник.

Як відомо, 28 вересня 2016 року Господарський суд Києва частково задовольнив позовні вимоги ТОВ "Укррослізинг" та стягнув з КП "Київський метрополітен" загалом 774 мільйони гривень.

Проте 31 січня 2017 року Київський апеляційний госпсуд скасував рішення першої інстанції і прийняв нову постанову, якою з міста стягнуто 2 мільярди гривень.

У КМДА наголосили, що за результатами проведення тимчасової контрольної комісії Київради вбачається прямий зв’язок ТОВ "Укррослізинг" із російською компанією ОАО "ВЕБ – лізинг", що є 100% дочірньою компанією "Внєшекономбанку" Росії.

Раніше, 27 травня 2016 року та 2 березня 2017 року місто зверталося до Ради національної безпеки і оборони з проханням розглянути можливість введення санкцій відносно конкретної компанії відповідно до статті 4 Закону України "Про санкції".

На засіданні 23 березня Київрада прийняла рішення про ще одне звернення до Кабінету Міністрів, РНБО та Генпрокуратори і сподівається, що вони належно зреагують на дане звернення.

Як відомо, у 2009 році Київрада уклала із ТОВ "Укррослізинг" договір на закупівлю 100 вагонів для київського метрополітену.

Згідно з цією домовленістю, метрополітен отримав за період з 19 березня 2010 по 28 лютого 2013 100 вагонів, 25 одиниць виробництва КВБЗ, 33 одиниці "Вагонмаш" та 42 "Метровагонмаш".

Водночас сума лізингових платежів з 2009 по 2014 роки за вагони так і не була виплачена в повному обсязі.

Станом на травень 2016 року сума, що необхідна для повного виконання умов договору, складала вже 463 мільйони 378 тисяч 882,37 гривні.

Вона включала в себе предмет лізингу 353 мільйони 971 тисячу 543,05 гривні та відсотки по платежах – 109 мільйонів 407 тисяч 339,32 гривні.

15 жовтня 2009 між КП "Київський метрополітен" та ТОВ "Укррослізинг" було укладено ще одну угоду до договору на фінансові лізингові послуги (вагони метрополітену) № 3-1, якою змінено визначення лізингового платежу, зокрема, в лізинговий платіж входили суми, скориговані на коефіцієнт коригування. Тому борг станом на травень виріс майже в тричі (Додатково 1 мільярд 74 мільйони 456 тисяч 739,77 гривні).

Пізніше КП "Київський метрополітен" зверталось до Господарського суду Києва з позовом до ТОВ "Укррослізинг" про визнання недійсною додаткової угоди до договору на фінансові лізингові послуги.

У свою чергу правоохоронці порушили відповідні кримінальні провадження, у т.ч. щодо посадових осіб, які підписали цю додаткову угоду.

Проте рішенням Господарського суду Києва від 14 червня 2011 та постановами Київського апеляційного господарського суду від 26 липня 2011, Вищого господарського суду України від 1 листопада 2011 позовні вимоги, апеляційну та касаційну скарги КП "Київський метрополітен" та апеляційна і касаційна скаргу прокуратури Києва були залишені без задоволення.

А кримінальне провадження щодо посадових осіб КП "Київський метрополітен" було закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину.

У грудні 2015 року Київрада взялася розслідувати законність укладення лізингового договору.

У березні 2016 року Київрада звернулась до прокуратури та правоохоронців з проханням розслідувати законність купівлі КП "Київський метрополітен" 100 вагонів метро у лізинг у ТОВ "Укррослізинг" у 2009 році.

У вересні 2016 року Господарчий суд Києва задовольнив позов компанії "Укррослізинг" про стягнення з КП "Київський метрополітен" 737 мільйонів гривень за постачання 100 вагонів у лізинг у 2009 році.

За даними "Наших грошей", засновником ТОВ "Укррослізинг" у листопаді 2008 року було ТОВ "Київринг" Андрія і Владислава Лебедів.

Наприкінці червня 2009 року, коли вже треба було підписувати угоду закупівлю вагонів метро у лізинг, власником "Укррослізингу" замість "Київрингу" стала кіпрська "Impofirm consulting limited", близька до Юрія Іванющенка.

Першими ж власниками "Київрингу " були Владислав Лебедь – екс-керівник ДП "Держпостачання", якого у ЗМІ називають смотрящим від Януковича на "Укрзалізниці", та син Лебедя Андрій, більше знаний як автогонщик із команди "Ferrari Team Ukraine", створеної Віктором Януковичем-молодшим та Русланом Циплаковим.

Також згодом до складу засновників "Київрингу" входила Неля Нікуліна – дружина нинішнього співвласника "Другої вантажної компанії".

Лебедь сьогодні є помічником народного депутата від БПП Сергія Алєксєєва.


Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...