Колишній протоієрей хотів півмільйона доларів за викрадені церковні реліквії (відео)

Більше року тому четверо озброєних автоматами людей винесли з будинку референта митрополита Володимира Олександра Драбинка сейфи з цінностями

Прокуратура Київської області днями затримала колишнього протоієрея, який намагався продати за півмільйона доларів США старовинні церковні реліквії, йдеться у сюжеті ТСН, повідомляють Патріоти України.

Під час затримання у нього вилучили речі, які належали митрополиту Київському і всієї України Володимиру.

Старовинні ікони, хрести та панагії - загалом 21 предмет церковного начиння вартістю понад 15 мільйонів гривень вилучили оперативники Київської області під час спецоперації.

"Ми виявили групу осіб, зокрема наразі особа є затриманою. Більш того, цій особі обраний запобіжний захід. А також ми встановили, що це особа, яка затримана нами, є не чужою до церковного миру. Вартість викрадених речей становила понад 15 мільйонів гривень", - повідомив головний прокурор Київщини Дмитро Чібісов.

Людьми, які викрадали реліквії, керував колишній протоієрей. Найбільш потерпів від бандитів Олександр Драбинко. Крім особистих речей у колишнього референта митрополита Володимира поцупили сейфи з речами покійного предстоятеля.

"Ми якраз оформляли експозицію в музеї і, коли приїхав додому, побачив, що двері з саду відкриті, вікно виламане і сейфи, де знаходилися ці речі, було викрадено. Був збройний напад. Четверо озброєних автоматами людей господарювали в мене в будинку", - розповів митрополит.

Екс-протоієрей намагався продати за півмільйона доларів церковні реліквії митрополита Володимира

Скарби шукали більше року. Кілька місяців тому злочинці вирішили продати здобич. Покупця шукали серед знавців: колекціонерів та священиків. Коли такого було знайдено, його ще якийсь час перевіряли.

"Особа, знаючи про вузьке коло, спеціальну перевірку влаштувала особі покупця. Більш того, до цієї перевірки було задіяно певну схему, щоб підтвердити певний статус покупця і також його можливості", - каже прокурор.

Врешті решт колишнього протоієрея, а тепер просто злодія, затримали на гарячому. При собі він мав кілька хрестів, ікон і панагій. Частина з них колись належала Володимиру.

Релігієзнавець Олександр Сарган каже, що оцінювати вартість вкрадених речей важко. По-перше, справді частина із них зроблена з дорогоцінних металів та прикрашена камінням. Інша річ – історична цінність. Деякі з них, хоч і не були золотими, та у знавців би пішли за великі гроші.

"Якщо це з колекції митрополита Володимира, я знаю, що там було багато і подарунків, в тому числі і від східних патріархів, це могли бути високохудожні давні антикварні панагії, які в принципі мають високу вартість, як цінна річ, і як річ, яка належала якимось визначним особам", - розповів Сарган.

Судячи з усього бізнес у злочинців процвітав. В рідному селі головного підозрюваного розповіли ТСН, що останнім часом у нього справи пішли в гору. Нещодавно до села він приїхав на новенькій іномарці.

Наразі прокуратура шукає спільників. Колишньому священнослужителю оголосили підозру. Він під домашнім арештом. Йому загрожує 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...