Києву сьогодні загрожують не старі олігархи, а нові державні управлінці

Так вважає шведський економіст, а ви?

Нинішня проблема країни – не старі олігархи, а нові держуправлінці, пише шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд, повідомляють Патріоти України.

Поясню чому. У період з 2013-го по 2016-й олігархи в Україні багато втратили, разом з частиною свого впливу, як на економіку, так і на пресу. Навіть багатство Ахметова, за даними Forbes, скоротилося приблизно на 85% до $ 2,9 млрд., Приблизно така ж ситуація й у інших - втрата двох третин свого капіталу. Війна на сході і дерегуляція завдали їм великої шкоди.

Тому нинішня проблема України - все ж не старі олігархи, а державні управлінці, в основному з парламенту, але також і з адміністрації президента. Вони заробляють не на приватних, а на державних підприємствах, і корпоративному рейдерстві, завдяки контролю над прокуратурою, судами та СБУ.

Ліками в цій ситуації має стати скасування Генеральної прокуратури, що абсолютно невиправдана і покриває вимагання. Слід створити справжню прокуратуру. А також довести до кінця судову реформу.

Можна сказати, що дерегуляція загалом відбулася. Головними кроками стали уніфікація цін на енергоносії і скасування всіх видів субсидій в бюджеті. ProZorro також є життєво важливим елементом реформ. Що необхідно прямо зараз, так це реформування держслужби. Що стосується антимонопольних комітетів, то в справі поліпшення регулювання економіки вони не дуже ефективні по всьому колишньому Радянському Союзу. В основному ці органи працюють заради контролю над цінами, їх краще всього скасувати. Це не панацея.

Якщо говорити про інші країни пострадянського простору, то можна згадати, що в Росії, Казахстані та Латвії були такі ж впливові олігархи. У Росії Путін з поплічниками фактично змінили олігархів, зберігши ту ж структуру. У Казахстані президент Назарбаєв узурпував багатство олігархів на благо своєї сім'ї. У Латвії олігархи були розорені і втратили політичну владу в період фінансової кризи 2008-2009 років - демократія перемогла. Щось подібне відбувається зараз в Україні.

Так що Києву сьогодні загрожують не старі олігархи, а нові державні управлінці. Такі як Ігор Кононенко, але не тільки він.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...