Людина з корупційним минулим хоче займатися видачею дозволів та ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні

Микола Фощій потрапляє під пряму дію законодавства про люстрацію чиновників часів Януковича

Важливу державну службу, яка займається видачею дозволів та ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні, намагається очолити людина з корупційним минулим, проти якої відкрито кримінальні справи. Микола Фощій, який довів до банкрутства підприємство «Південукргеологія», через суди хоче отримати керівну посаду в Держгеонадрах, пише Олександр Червінський, спеціально для IA ZIK, інформують Патріоти України.

Мова йде про конкурс на заміщення вакантної посади першого заступника голови Держгеонадр, який відбувся у надзвичайно дивний спосіб, а перемогла у ньому одіозна персона, проти якої відкриті кримінальні справи. Однак експерти галузі геології та громадськість оскаржили конкурс. Конкурсну комісію визнали некомпетентною. Відтак судом було припинено рішення конкурсного комітету. Однак сьогодні Микола Фощій намагається через «своїх людей» у судах отримати посаду в Держгеонадрах.

Нагадаємо, що Микола Фощій працював генеральним директором державного підприємства «Південукргеологія» і був звільнений в 2016 році. Журналісти наголошують, що проведений аудит виявив нераціональне використання державних коштів, багатомільйонну заборгованість із зарплати перед працівниками, доведення до банкрутства держпідприємства і порушення антикорупційних законів. Відповідно до методичних рекомендацій Міністерства економіки України, підприємство було віднесено до «стану критичної неплатоспроможності».

Загальна сума заборгованості досягла 17,6 млн грн, з яких 10,2 млн грн склали борги із виплати зарплатні та 7,3 млн грн – борги з податків. Серед причин доведення до банкрутства держпідприємства було зазначено приховування документації із заборгованості та ігнорування комісії для розгляду причин, що спровокували проблеми. При цьому основний борг і найбільші витрати були сформовані в період спільної роботи Фощія з одіозним біглим політиком Едуардом Ставицьким (Натаном Розенбергом за новим ізраїльським паспортом), який тоді обіймав посаду голови Держгеонадр.

Водночас, крім неефективного менеджменту та співпраці зі Ставицьким, ще відкрито дві кримінальні справи, до яких може бути причетний Микола Фощій. Зокрема, у Шевченківському УП ГПНП в Києві знаходиться кримінальне провадження №12015100100006725 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

Йдеться про звинувачення, пов’язане зі службовим підробленням – підробкою документів, що призвело до тяжких наслідків. За це порушення передбачається позбавлення волі від двох до п’яти років і заборона займати певні посади. Також Жовтневим ВП ДВП ГУПН в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №120160406500011716 від 21.04.2016 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України. А це безпідставна невиплата заробітної плати, вчинена умисно.

Окрім цього, минулого року Громадська рада при Державній службі геології та надр України у зверненні прем’єр-міністру України, міністру екології, голів фракцій у Верховній Раді України а також Національного антикорупційного бюро України вказала на порушення Миколою Фощієм ст. 9 Закону України «Про протидію та запобігання корупції», оскільки будучи керівником державного підприємства, він призначив своїм заступником власного сина. Це прямо заборонено законодавством України. За кількістю і тяжкістю порушень, Микола Фощій не міг бути допущений до конкурсу на державну посаду. За словами голови Всеукраїнської громадської організації «Громадська комісія з боротьби із корупцією» Олександра Бакуменка, мета відкритих конкурсів – це заміщення вакантних державних посад не тільки професійно компетентними людьми, але і не причетними до корупційних схем.

Окрім того, розслідувачі Тиждень.UA доводять, що основний борг і найбільші витрати на «Південукргеології» були сформовані саме у період роботи Фощія під керівництвом поплічника Януковича – Едуарда Ставицького, який зараз втік до Ізраїлю і став там Натаном Розенбергом. Тоді Ставицький ще обіймав посаду голови Держгеонадр. Таким чином, Микола Фощій потрапляє під пряму дію законодавства про люстрацію чиновників часів Януковича.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...