Народний депутат: Створення нових латифундистів, близьких до правлячих партійних еліт, - це не те, чого потребує Україна

Борислав про зняття мораторію на продаж землі

МВФ призупинив видачу чергового траншу Україні, але це не означає, що процеси, запущені на вимогу МВФ, так само призупинять, пише народний депутат України Борислав Береза, інформують Патріоти України.

У деяких з них є чимало лобістів або існують реальні запити на реалізацію. Наприклад, зняття мораторію на продаж землі і поява ринку землі. Не знаю, як буде голосувати ВР за зняття мораторію, вона зараз непередбачувана, а вже чим керується більшість з БПП і НФ мені зовсім незрозуміло. Але минулий тиждень показав, що логіка і прагматизм явно програють амбіціям і кон'юнктурі.

Для початку озвучу свою позицію щодо землі: земля – це товар, який купується і продається в Україні. За фактом, ринок землі вже є. Але юридично його немає. І керуючись здоровим глуздом, ми розуміємо, що умови реформи повинні враховувати інтереси насамперед середніх і малих фермерських підприємств, інакше ми вб'ємо наше село. І тут треба розуміти, що переслідується зараз: створення умов для припливу інвестицій в країну чи особисте збагачення тих, хто за квотою "сяде" на цей ресурс? Реформа повинна передбачати залучення іноземних інвестицій в уже існуючі фермерські підприємства, стимулюючи їх до розвитку, а не тільки концентрацію землі в руках декількох агрохолдингів. Адже створення нових латифундистів, близьких до правлячих партійних еліт – це не те, чого потребує Україна. А при сучасному рівні корупції в Україні такий варіант розвитку легко прогнозований.

Ще одним важливим фактором є контроль держави за якістю грунтів сільгоспземель. Якщо ми дозволимо безповоротно виснажувати наші грунти, то через 10-15 років в Україні буде пустеля. І, як на мене, наша держава не готова контролювати це питання. Прокуратура, МВС і СБУ не можуть впоратися з вирубкою лісу, видобуванням бурштину, ігровим бізнесом, а про таку складну річ, як склад грунту, сподіватися не доводиться.

Ринок землі потрібен, але до цього варто готуватися не один рік, а не в пожежному порядку на вимогу МВФ швиденько пропихати у ВР. І вже точно це треба робити не для того, щоб землю підім'яли під себе дві-три сім'ї в Україні, які змогли збагатитися за кілька останніх років, зібравши велику грошову масу і готуються вкласти гроші в поки ще дешеву українську землю. Адже в період АТО ціна на землю, в країні, що воює, з практично зруйнованою економікою, не буде гідною. Необхідно враховувати всі ці ризики і небезпеки при підготовці до створення ринку землі.

Дуже хочеться, щоб в результаті з землею не відбулося так, як вже було з ваучерами і приватизацією заводів і фабрик. Хоча в Україні круговий біг по грабельному полю – це улюблений вид спорту.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...