Популярність смузі прямо пропорційна його корисності

Цей напій - ідеальний спосіб отримати денну порцію молока і фруктів водночас

Останніми роками шаленої популярності набувають фруктові та овочеві однорідні суміші, або як їх називають, смузі. По світу відкриваються спеціальні смузі-бари, видаються книжки з рецептами, розробляються смузі-дієти, з’являються фан-клуби смузі. Все про смузі розповідає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, а повідомляють Патріоти України.

Що таке смузі?

Слово смузі (smoоthie) пішло від англійського "smooth", що означає однорідний, гладкий.

Вперше про смузі заговорили у США у 1930-их роках, коли з’явилися блендери. У 1960-их роках, з поширенням вегетаріанства, прокотилась нова хвиля популярності смузі.

За радянських часів смузі також виготовляли і називали його пюре "Дитяче харчування" або "Неженка". Все, що потрібно для смузі – це блендер, фрукти або ягоди, або овочі, рідина і лід (останнє – за бажанням).

У чому секрет феномена смузі?

Користь смузі є цілком виправданою, оскільки смузі поєднує в собі багато компонентів: це і свіжий сік, і ніжний фруктово-ягідний пектин, і клітковина, і всі необхідні мінерали, вітаміни та біологічно активні речовини, а також кальцій та білок, які містяться у молоці.

Завдяки перетиранню фруктів, ягід, горіхів та насіння, відбувається розрив оболонок клітин і речовини легше засвоюються організмом, а наявність декількох складових підсилює дію компонентів, у чому і проявляється синергізм складників смузі.

Смузі – це ідеальний спосіб отримати денну порцію молока і фруктів водночас. Цей коктейль підходить на сніданок, як самостійна страва, і як вишуканий десерт, або низькокалорійна їжа у вечірній час.

Звичайний смузі з фруктів і овочів може заповнити триденну норму вітамінів.

Ягоди, які входять до складу смузі, містять велику кількість антиоксидантів. Додавання ягід до смузі сприяє виведенню токсинів із організму.

Смузі є невід’ємною складовою спортивного харчування, оскільки швидко допомагає справитися з відчуттям голоду, миттєво постачає вітаміни і мінерали, які необхідні організму.

Щоб смузі приносили максимальну користь, у них не повинно бути білого цукру (для смаку краще додати мед).

Одна із найвідоміших американських клінік Мейо (MayoClinic.com) радить людям використовувати знежирений йогурт і свіжі фрукти для приготування здорового смузі.

Деякі лікарі і дієтологи використовують фруктові пюре-коктейлі як частину терапії. Наприклад, деякі лікарі пропонують смузі з горіхами і бобовими для лікування і профілактики закрепів.

В залежності від складників, смузі природно очищує організм, виводить токсини, приносить енергію і оновлення у кожну клітину нашого тіла, відмінно насичує, і не створює тяжкості в шлунку. Смузі ідеально підходить для корекції фігури, як втрати так і набирання кілограмів.

Смузі для схуднення

Радісна надія для всіх, хто мріє скинути вагу: пюре заповнює шлунок і дає відчуття ситості, в той же час така дієта дуже смачна і корисна. Щоб скинути 1,5-2 кг за тиждень, потрібно замінити два прийоми їжі цим освіжаючим коктейлем (найкраще – 2-ий сніданок/полуденок). Сніданок бажано робити ягідно-фруктовий, вечерю — овочеву.

Смузі для збільшення ваги

Щоб набрати вагу, потрібно додавати більше горіхів, насіння, молока або йогурту звичайної жирності, корисної олії. Можна і поніжити себе смузі з морозивом.

Компоненти для смузі

Для того, щоб смузі було і смачним і максимально корисним, вам бажано мати наступні компоненти:

Фрукти і ягоди (підходять як свіжі, так і заморожені): банан, апельсин, мандарин, чорниця, малина, порічки, смородина, вишні, манго, папайя і т.д.).

Йогурт або закваска (я використовую простий з низьким вмістом жиру, хоча можете використати ті, які ви любите; можна також додати шматочок тофу).

Рідина (молоко зі зниженим вмістом жиру, вода, сік-фреш, соєве молоко, настій шипшини, компоти без цукру, трав’яні чаї та відвари).

Насіння і горіхи (1 чайна ложка насіння льону та сезаму і 1 чайна ложка будь-яких горіхів).

Для максимального оздоровчого ефекту можна додати 1 неповну чайну ложку корисної олії (лляної, конопляної, гарбузової і тд.). Для смаку можна додати мед (1 чайну ложку).

Як готувати смузі?

1. Покладіть фрукти і ягоди в блендер.

2. Додайте йогурт або закваску (для двох осіб, я ,зазвичай, використовую близько 1,5 чашки йогурту).

3. Влийте достатню кількість рідини, так щоб вона покрила фрукти більш, ніж на три пальці (якщо рідини буде замало, то вийде густе пюре).

4. Збивайте у блендері всі інгредієнти до отримання однорідної маси.

Як їсти?

Найкраще це робити через широку трубочку і ретельно розжовувати навіть подрібнену масу. Насичення при цьому відбувається швидше.

Не лише про смузі …

Для виготовлення смузі крім блендера та фруктів-овочів потрібне бажання. Бажання гарно виглядати, бути повним енергії та сил і радіти життю. Зробіть перерву, приготуйте смузі!

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...