ProZorro дещо приструнило корупцію в держзакупівлях, але чиновники могли б мати й скромніші апетити (відео)

Що купують слуги народу за державні кошти

Аналіз даних системи ProZorro дає цікаву інформацію про витрати бюджетних грошей на тендерах. Найбільше закуповують будматеріали, продукти, медичне обладнання, ліки і паливо, але трапляються й неординарні лоти, йдеться в сюжеті ТСН, інформують Патріоти України.

Управління освіти в Сумах придбало за 40 тисяч гривень мавпу. Через це вибухнув скандал, але посадовці, котрі спершу переживали, тепер віджартовуються. "У мера посадили в кабінеті – і сидить з ним мавпа", - сміються вони. Насправді тварину придбали для еко-центру і не за кошти міста, а з фонду, де збираються податки на охорону навколишнього середовища.


Натомість за власні гроші мерія Броварів придбала новий баян. Він обійшовся в 150 тисяч. Мотивація: клуб чекав на інструмент понад 20 років. А в Тернополі на таку ж суму закупили ручки і годинники – начебто для подарунків.

Закупівлі Верховної Ради також дивують: для потреб депутатів оголошувалися тендери на капці, чайники, мікрохвильові пічки, пральну машину, лаки для волосся та лосьйони. Тепер три працівниці господарських приміщень ВР мріють про нову праску, якою можна було б прасувати штори. Косметичні вироби потрібні депутатській перукарні з демократичними цінами: 60 грн за стрижку і 20 грн за масаж рук. У ВР визнають, що бюджетна перукарня збиткова, тому фінансують її з державної кишені.

Бізнесмени визнають, що з появою ProZorro корупції в державних закупівлях поменшало, але самі чиновники могли б мати скромніші апетити і витрачати бюджетні гроші економніше. Бо багатьох виграних торгах можна було б знайти не просто вигідніші, а втричі дешевші пропозиції. Експерти визнають, що зменшити апетити чиновників на бюджетні блага швидко не вдасться. За їхніми підрахунками, жити економно, а також розумно витрачати державні кошти ті навчаться років через 5-7.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...