Сучасна війна диктує свої вимоги, бо основний тягар бойових дій лягає на підрозділи піхоти

Що вже зроблено, що робиться і що ще треба зробити Україні, щоб виграти цю битву

Сучасна війна диктує свої вимоги до озброєння піхоти. Основний тягар бойових дій лягає на підрозділи піхоти ланки відділення-взвод-рота, пише Юрій Бутусов, інформують Патріоти України.

І вогнева міць піхоти є ключовим фактором бойової ефективності військ.

Наявність Мінських угод обмежує застосування важких озброєнь (зокрема артилерії), і покладатися на артпідтримку не приходиться. Більшість зіткнень вирішуються засобами вогневої підтримки піхотних рот.

Бої на Донбасі характеризуються такими факторами:

1. Обмеження на застосування артилерії і бронетехніки, що обмежує мобільність і вогневу міць військ ручним озброєнням піхоти.
2. Локальний, осередковий характер бойових дій.
3. Швидкоплинність вогневих контактів.
4. Ефективність маневрених дій забезпечується автономними малими бойовими групами піхоти, які в пішому порядку повинні зберігати мобільність, скритність і достатню вогневу міць для забезпечення переваги в ході вогневих контактів.
5. Основна загроза – піхота супротивника, польові укріплення і вогневі точки.

Тобто існує гостра необхідність в озброєнні піхоти комплексами озброєння декількох рівнів для виконання бойових завдань з урахуванням вищевказаних факторів:
1. Перенносне озброєння для автономних бойових груп ланки – відділення-рота.
2. Перевізне піхотне озброєння батальйону як головної оперативної одиниці на фронті.
3. Озброєння бригади.

Із спілкування з бійцями на передовій можу зробити висновок, що озброєння піхоти необхідно доповнити. Про зв’язок і системи управління писати не буду – те, що закритого військового зв’язку і систем управління досі немає, і не зрозуміло коли з’являться, – це просто за гранню, це просто соромно і безглуздо. Але хотілося б пару слів сказати про зброю піхоти. Хотілося б, звичайно, побачити такі зразки для масового озброєння:

1. Легкі переносні ракетні комплекси типу “Корсар” від КБ”Луч”, передусім з осколково-фугасною бойовою частиною для ураження укріплень і живої сили супротивника на фронті. Пускова установка важить 9 кг, ракета в контейнері – 15 кг Наведення – по лазерному променю, тобто точність і надійність високі. Запускати можна зі станка (ще 6 кг), але можна і з будь-якої опори. Ракети “Корсара” дешевші “Стугни”. Така зброя для піхоти життєво потрібна – це довгі руки, які можуть значно збільшити дистанцію ефективного ураження супротивника, компенсувати нестачу артилерії.

2. Міномети 60 мм. Розроблені на заводі “Маяк”, освоєні у виробництві “Укроборонпромом”, дослідна партія випробовувалася в 92-ій мехбригаді, відгуки за результатами випробувань дуже високі. Дуже точна і потужна зброя для ураження по навісній траєкторії супротивника в укриттях. Закуплені до них вже 30 тисяч мін за кордоном. Але поки 60 мм на озброєння силових структур України, на жаль, не поставляються. А шкода, це теж дефіцит. Причому освоєно і виробництво мін до міномета, з високою мірою локалізації.

3. Болтові снайперські рушниці 7,62 мм. “Зброяр” освоїв виробництво цілком якісних снайперських рушниць звисокою мірою локалізації виробництва. Вони користуються популярністю в Україні. Сподіваюся, що їх все-таки включать в план закупівель. Є і інші виробники, можна навіть конкурс провести. Рушниці зараз як конструктор – можна різні готові комплектуючі купувати, буде конкуренція. Необхідно налагодити виробництво снайперських патронів.

4. Гострий дефіцит на фронті боєприпасів для підствольних і автоматичних гранатометів. Тут необхідно налагодити власне виробництво. Гранатомети на озброєнні є, і є навіть виробники в Україні(наприклад, “Ленінська кузня”), але без наявності боєприпасів масштаби застосування дуже обмежені. Постачання з Болгарії не покривають і малої долі потреб.

5. “Маяк” налагодив виробництво гранатометів РПГ- 7 – але потрібне своє виробництво осколкових гранат. Попит великий, постачання з Болгарії потреби поки закривають, але, враховуючи постійну витрату, розумно будувати своє.

А взагалі необхідно, звичайно, проводити заміну неефективних військових керівників на тих, хто здатний і мотивований спланувати і реалізувати військову реформу. Тобто виписати реалістичну концепцію бойового застосування, нову оргштатну структуру, систему бойової підготовки, і під них – нову комплексну програму озброєння. Де піхота отримає все те, що їй необхідно для сучасної війни.

Тільки за умови зміни концепції бойових дій і системних змінах величезний військовий бюджет буде спрямований на фінансування бойових підрозділів піхоти і забезпечить виділення достатніх засобів для сучасного озброєння.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...