У місті, яке вже давно живе в майбутньому, діє один з найбільш інноваційних і неймовірних музеїв світу - Музей майбутнього

Майбутнє тільки здається далеким, а насправді воно – ближче, ніж ми думаємо, і залежить від дій і вчинків, які ми робимо вже сьогодні

Один з найбільш інноваційних і неймовірних музеїв світу – Музей майбутнього в Ріо-де-Жанейро, що відкрився в 2015 році, пише НВ, інформують Патріоти України.

Він виріс на місці старого занедбаного порту Ріо, де ще 10 років тому розташовувався один з найбільш бідних і злочинних районів міста. В рамках глобального проекту з відродження Ріо напередодні літніх Олімпійських ігор 2016 року, влада всерйоз зайнялися відновленням міста. Район Старого Порту Маравілья та ще п'ять мільйонів квадратних метрів Ріо реконструювали, наповнили сучасними міськими сервісами, енергоефективним освітленням і велосипедними доріжками. Серед будівель, покликаних стати новими пам'ятками Ріо, створили і Музей майбутнього.

Архітектурну концепцію майбутнього Музею розробив відомий іспанський архітектор Сантьяго Калатрава, 230 млн. реалів на будівництво виділили муніципальний уряд Ріо-де-Жанейро і Фонд Роберто Маріно. Проект будівлі отримав нагороди десятків престижних премій і конкурсів, серед яких – статус кращої інноваційної зеленої будівлі планети за версією MIPIM Awards та «Оскар музеїв 2016».

Музей розрахований на 450 тис. відвідувачів на рік. Його головна тема, якій присвячено всі виставки та експозиції – зміна клімату і майбутнє Землі. Саме тому його і назвали «Музей Майбутнього», підкреслюючи, що майбутнє тільки здається далеким, а насправді воно – ближче, ніж ми думаємо. І залежить наше майбутнє від дій і вчинків, які ми робимо вже сьогодні.

Основна експозиція – практично повністю цифрова, увага в ній приділена не об'єктам та екології, а ідеям. Виставка розповідає звідки ми родом, де знаходимося і куди рухаємося, зачіпаючи такі теми, як зміна клімату, зростання населення, розподіл багатства, зміни в біорізноманітті, технологічні досягнення, генна інженерія та біоетика. Експозиції підкреслюють, що людству необхідно уникати кліматичних лих і погіршення стану навколишнього середовища.

Будівля досліджує п'ять тем: Космос, Земля, Антропоцен, Майбутнє і Ми. Всередині розташована 140-метрова галерея з перламутровим блиском, оточена паралельними просторами, де відвідувачі проходять через кілька перспективних дисплеїв. Наприклад, перший має форму яйцевидної аудиторії і показує панорамний 360-градусний фільм про Всесвіт. На другому відображені дані про вплив людства на планету.

Крім основної виставкової площі в Музеї є місце для тимчасових виставок, лекторій, кафе, ресторан і сувенірний магазин. У Музеї також проходить Лабораторія дослідження майбутнього, місце для освітньої діяльності та зразків проектів і прототипів. Обсерваторія майбутнього, надає простір для технологічних і наукових досліджень, які можуть бути інтегровані в музейні виставки.

Музей побудований на набережній красивої затоки Гуанабар посеред великого зеленого відкритого простору, що включає сади, велосипедні доріжки і зону відпочинку. Будівля виділяється великою кількістю використаних технологій «зеленого» будівництва та ініціативами в галузі сталого розвитку.

Збереження водних ресурсів є одним з найважливіших компонентів «зеленого» концепту музею. Крижану воду для очищення та охолодження повітря в системах кондиціонування, а також систем водопостачання беруть з дна затоки Гуанабар. Вся вода в умивальниках і душових кабінах музею обробляється і переробляється разом з водою, що використовується для осушення повітря, яка може досягати 4000 літрів води на день. Ці заходи дозволяють заощадити приблизно 9,6 млн. літрів води і 2400 мегават-годин (МВт.г) електроенергії на рік, що можна порівняти з утриманням 1200 будинків! Після фільтрації твердих речовин та використання в кондиціонуванні повітря музею, вода повертається в море.

Крім морської води для кондиціонування повітря та генерації сонячної енергії, використовують 5492 сонячних панелей для встановлених на 48 крилоподібних секціях над металевим дахом будівлі. Секції постійно переміщаються, щоб забезпечити максимальну експозицію до сонця, відкриті повітряні канали підтримують циркуляцію свіжого повітря, а природне світло висвітлює виставкові простору. В результаті Музей використовує на 40% менше електроенергії.

Консольний дах з великими рухомими крилами і фасадною конструкцією простягається майже на всю довжину пірса, підкреслюючи протяжність в затоку Гуанабара, при цьому зводячи до мінімуму ширину будівлі. Відбивний басейн, що оточує будівлю зовні, використовується для фільтрації води, яка викачується з бухти і випускається назад з кінця пірса, створюючи у відвідувачів враження, що Музей – пливе.

Ландшафтний парк біля Музею займає 5500 квадратних метрів. Він наповнений трьома десятками місцевих рослин, що ростуть у природі вздовж узбережжя Ріо-де-Жанейро. Використання місцевих видів полегшує адаптацію рослин і допомагає відтворювати фауну регіону.

Піонери «зеленого» будівництва існують і в Україні. У вересні 2017 року в Києві відкриється БЦ АSTARTA, що першим в Україні отримав в серпні 2016 року сертифікат «зеленого» будівництва BREEAM International 2013 (Interim). На етапі проектування бізнес-центру АSTARTA, проводилися додаткові дослідження з метою формування екологічно інформованої бази для прийняття рішень: наприклад, енергомоделювання з використанням міжнародного стандарту ASHRAE та оцінка впливу основних матеріалів на навколишнє середовище. При будівництві та подальшій експлуатації БЦ застосовуються екологічно безпечні матеріали, сучасна інженерія, системи інтелектуального керування, енергоефективність на 20% перевищує існуючий стандарт.

У внутрішньому подвір'ї БЦ АSTARTA буде власна зелена зона – сквер з оригінальним ландшафтним дизайном, фонтаном і зеленою галявиною для «релакс-прогулянок» босоніж. Ландшафтний дизайн в проекті не тільки створює сприятливе середовище, але і буде сприяти покращенню місцевого біорізноманіття завдяки використанню видів рослин з різних регіонів світу зі схожими київськими кліматичними умовами.

Важливо відзначити, АSTARTA – це більше ніж бізнес-центр, це цілісний діловий квартал. Він розташований на перетині вулиць Ярославська, Нижній Вал та Набережно-Хрещатицька. Він включає в себе не тільки офісні будівлі, але і всі необхідні для сучасного мешканця мегаполісу сервіси – клуб активного відпочинку, магазини, зону побутових послуг, ресторани, кафе та безліч інших послуг.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...