Україна вже має технології стрілецької зброї, а тепер важливо мати замовлення та достатнє фінансувагня

Справжня революція у виготовленні стрілецької зброї відбулася тоді, коли підприємство «Форт» придбало в Ізраїлі ліцензію на виробництво штурмової гвинтівки «Тавор»

Минулого року, під час святкування 25-ї річниці незалежності України на врочистому параді військ головною вулицею нашої столиці крокували кілька парадних розрахунків підрозділів Збройних Сил України та інших силових відомств нашої держави, особовий склад яких було озброєно дещо незвичною для стороннього ока стрілецькою зброєю. На відміну від звичних, іще радянських автоматів типу АК, до яких звикли в Україні, ця зброя мала вигляд досить сучасний і грізний. Мова йшла про українську версію широковідомої у світі ізраїльської штурмової гвинтівки TAR-21 під назвою «Форт-221» розповідає Роман ВУС на ВІЙСЬКОВИЙ НАВІГАТОР УКРАЇНИ,, повідомляють Патріоти України

Робота зі створення власної стрілецької зброї розпочалася ще 2003 року. Тоді Науково-технічний центр точного машинобудування представив скомпонований за схемою «булпап» автомат «Вепр». Його було адресовано насамперед бійцям спецназу й українським миротворцям. Через деякий час одне з українських підприємств розробило новий автомат «Малюк». Він у цілому повторює загальну концепцію «Вепра», але з деякими поліпшеннями в частині ергономіки. Автомат обладнано планкою Пікатінні, і його може бути укомплектовано різними прицільними пристосуваннями.

Однак справжня революція у виготовленні стрілецької зброї в Україні відбулася тоді, коли підприємство «Форт» придбало в Ізраїлі ліцензію на виробництво штурмової гвинтівки «Тавор», що дістала нову назву «Форт-221» калібру 5,56 мм. Зброю виготовлено за схемою «булпап», і з практичного погляду вона демонструє високу купчастість і точність стрільби, відмінну функціональну надійність у надзвичайних умовах, комфорт використання та скритність. Порівняно з АК-74 «Форт-221» більш компактний, ергономічний і придатний для використання як у піхотному строю, так і з транспортних засобів. Наявність сошок забезпечує набагато якісніші умови ведення вогню з укриття (переважно на блокпостах, що актуально в сучасних умовах АТО) або в положенні лежачи. Використання під час виготовлення цієї гвинтівки нових матеріалів відкриває перспективи подальшого зменшення її ваги та в разі потреби — розмірів, без утрати бойових характеристик.

За повідомленнями волонтера Павла Кашчука, який допомагає низці підрозділів ЗС України та інших силових відомств нашої держави в підготовці влучних стрільців і професійних снайперів та є одним із найвідоміших фахівців зі стрілецького озброєння в Україні, новітні українські «Форт-221» уже встигли пройти випробування реальними бойовими діями в АТО.

— Не можу не поділитися позитивною інформацією з приводу «Фортів». Кілька автоматів у наших підшефних спецпризначенців добре себе показали в бою під Дебальцевим. Нагадаю, що наші хлопці забезпечували прорив для відходу інших підрозділів. Тож затримок у стрільбі не було, і купчастість вогню автоматів хлопцям сподобалася. Випустили по 30 магазинів, і все було як слід, — зазначив Павло Кашчук.

Одночасно підприємство «Маяк-Зброяр» почало виробляти прийняту на озброєння ЗС України штурмову гвинтівку MZ-15, що являє собою ліцензійну та модернізовану версію американської AR-15/M-16. Гвинтівку виконано за класичною схемою, і вона має цілий ряд переваг, серед яких — невелика маса завдяки використаним композиційним матеріалам, телескопічний приклад, що дає змогу підігнати зброю під конкретного стрільця, сучасні прицільні пристосування, наприклад, коліматорний приціл, який не потребує акумулятора, планка Пікатінні для обладнання зброї додатково різними гаджетами.

Доповненням системи особистої зброї для Збройних Сил України став і 5,56-міліметровий ручний кулемет «Форт-401», що є ліцензійним варіантом ізраїльського Negev. На відміну від радянського РПК (який за рахунок важчого ствола фактично був лише збільшеним автоматом АК-74), «Форт-401» є саме ручним кулеметом. Головна його перевага — використання не магазина, а стрічки на 150–200 патронів як зі стандартних коробів, так і зі штурмових барабанів. Це дає змогу забезпечити високу скорострільність, дальність і купчастість вогню. А конструкція зброї дає змогу її використовувати як із сошок, так і з рук бійця, а також дає змогу здійснювати монтаж на різних транспортних засобах від мотоцикла до вертольота та з допомогою планки Пікатінні — використовувати будь-які тактичні засоби.

На озброєні Збройних Сил України з’явилися й снайперські гвинтівки українського виробництва VPR-308 та VPR-338, які не є клоном моделі снайперської зброї світових виробників.

Снайперська гвинтівка VPR-338 призначена для ураження малорозмірних цілей на відстані до 1300 м і матеріальних об’єктів (радіостанцій середньої потужності, літаків і вертольотів на стоянці) на відстані 1500 м. Гвинтівка має ручне перезаряджання. Її вага без патронів становить 9,8 кг, до того ж вона забезпечує темп стрільби в 15 пострілів за хвилину. Гвинтівка VPR-308, окрім того, що відрізняється калібром, значно легша (близько 7 кг) і має меншу прицільну дальність: 900 м.

В українських гвинтівках реалізовано низку нових для України конструктивних рішень. Для прикладу, у них використано планку Пікатінні двох типів (коротку й довгу), яка рухається вперед-назад. Вона дає змогу встановити широку номенклатуру обладнання, яке зазвичай використовують разом із гвинтівкою. Для зручності передбачено установлювати коліматор під 45 градусів разом зі снайперським прицілом. Річ у тім, що під час стрільби на великі дистанції снайперові дуже важко переключитися на вогонь по цілях, які раптово виникають на малих відстанях і до того ж швидко рухаються. Саме для цього в новій українській гвинтівці передбачено коліматор.

Також в українських гвинтівках відповідно до сучасних вимог ергономіки встановлено пристрій регулювання приклада за довжиною та висотою біля щоки. Крім того, для точного прицілювання й зменшення похибки під час стрільби реалізовано винос сошки вперед майже під кінець ствола. І що важливо — наші гвинтівки дійсно мають високу точність стрільби.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...