Вілем Копполс: Якщо інвестиції потечуть у видобуток, то майбутнє українського газового ринку за розвитком місцевого газовидобування

Голова представництва Engie в Україні розповів, які проекти можуть зацікавити його компанію в Україні

Зростання цін на природний газ підвищило інтерес до видобутку газу в Україні. Це допомогло в минулому році збільшити видобуток блакитного палива вперше за багато років.

Інтерес до цієї галузі підтверджує і кількість інвесторів, яких можна було побачити на нещодавньому Українському газовому інвестиційному форумі в Києві.

Втім, не все так безхмарно на цьому ринку. Державні органи ігнорують рішення судів, ринок палива досі не демонополізований, а на всіх рівнях процвітає корупція.

Якщо розв'язати ці проблеми, Україна цілком може стати набагато цікавішою для інвестицій і перестати залежати від імпорту.

Про те, що на газовому ринку почалися позитивні зрушення, говорить і вихід на нього в кінці минулого року найбільшої європейської газової компанії Engie.

Як європейські корпорації оцінюють роботу в українському газовому сегменті, НВ Бізнес розповів голова представництва Engie в Україні Вілем Копполс, інформують Патріоти України.

– Як ви оцінюєте стан газового ринку в Україні? Чи привабливий він для європейських компаній?

– Український газовий ринок сильно змінився за останні три роки. Перш за все, через конфлікт з Газпромом і той факт, що Нафтогаз розвиває практику придбання газу на Заході. Ми дуже раді бути партнером Нафтогазу щодо постачання газу в Україну.

Зрозуміло, ситуація на газовому ринку така, що дуже сильно знизилося споживання промисловими споживачами з огляду на різні причини – економічну кризу, конфлікт на сході. Також знизилося споживання населенням, побутовими споживачами, передусім завдяки економічним заходам, ефективному споживанню і зростанню цін. Це само по собі добре для української економіки, адже чим менше імпорту, тим менше грошей витрачається на газ.

Минулого року Engie заснувала торговельну фірму в Україні, у жовтні ми святкували з прем'єр-міністром вихід нашої компанії на ринок. Тепер ми розгортаємо невелику діяльність з продажу газу українським споживачам. Ми імпортуємо в невеликих кількостях, робимо запаси, тестуємо українську газову систему, вона відрізняється від тієї, з якою ми стикалися і знайомі в європейських країнах і на ринках, де ми активно працюємо. Але ми хочемо бути учасниками реформ і змін на ринку України.

– Як Україна має змінити свій ринок, які мають бути проведені реформи, щоб він став схожим на європейський?

– Ще багато чого треба зробити. І це цілком нормально. Європейський ринок газу став відкритим у 2004 році, і навіть через 13 років там ще багато чого необхідно робити. У деяких аспектах український газовий ринок вже більш відкритий і ліквідний, ніж у ряді східноєвропейських ринків, на яких ми працюємо. Тож у вас є багато чого хорошого, але і є куди вдосконалюватися. Звичайно, необхідно провести анбандлінг (відокремлення діяльності з транспортування і зберігання, закачування та відбору природного газу - НВ). На це потрібен час, і це потрібно зробити добре. Добре, що цей процес вже йде.

Думаю, одна з основних проблем на українському газовому ринку – це неплатежі. А також відсутність дешевих кредитів, які могли б залучити газові трейдери і добувачі. Тому компанії з Європи часто не поспішають приймати рішення, оцінюючи ризики в Україні.

– В Україні досить зарегульоване законодавство в цій сфері. Багато рішень судів не виконуються. Через це і невисокий інвестиційний клімат. Що потрібно зробити, щоб іноземним газовим компаніям було цікаво в Україні торгувати газом і здійснювати його видобуток?

– Підвищення цін на газ для побутових споживачів стало одним з важливих, але важких рішень. Але, через це пройшли і інші європейські країни, де ціна на газ була пільговою. Тому суттєве підвищення цін на газ було дуже сміливим рішенням прем'єр-міністра. Ми бачимо, що це дуже болісно для багатьох дрібних споживачів. Але, я думаю, що Україна зробила правильний крок. Газ має продаватися за ринковою ціною. Оскільки це приваблює інвестиції, і ми бачимо, що український видобуток зростає. І це дуже добре.

Якщо інвестиції потечуть у видобуток, то майбутнє українського газового ринку за розвитком місцевого газовидобування, що через кілька років зробить вас самодостатніми і вільними від впливу Газпрому і імпортерів.

– Було би вашій компанії цікаво займатися не тільки торгівлею, але і газовидобутком в Україні? Якщо так, то за яких умов?

– Раніше Engie працювала у трьох напрямках бізнесу: закупівля, продаж газу і виробництво енергії та супутніх послуг. Також ми трохи займалися видобутком газу. Нова стратегія чітко орієнтована на поновлювані джерела енергії, енергоефективність у поєднанні з послугами та цифрове поєднання даних, а також спроби змусити дані працювати на оптимізацію енергосистем, і навіть за рамками енергосистем. Тому нова стратегія чітко вказує, що енергія, особливо з горючих копалин і з вугілля – це не наша мета. Ці галузі дуже капіталомісткі, тому в Engie вирішили припинити виробництво енергії з вугілля, ми повільно продаємо наші активи в цій сфері. Видобуток газу і нафти ніколи не були нашими основними напрямами діяльності, і абсолютно очевидно, що вони не стануть такими і в майбутньому. Ми зосередилися на виробництві без CO2, ефективності і послугах, бо ми вважаємо, що за цим майбутнє.

– Чи могли б вас зацікавити якісь активи в Україні? Ті ж облгази?

– Ще занадто рано говорити. Наразі ми розвиваємо бізнес з продажу газу Україні. Зараз ми намагаємося зрозуміти, як взагалі працювати у вашій країні, подивитися на бізнес-клімат, умови ведення бізнесу. І звичайно, якщо ви поглянете на стратегію Engie, то зрозумієте, що нас можуть зацікавити тільки такі проекти, як енергоефективність, відновлювані джерела енергії, але про це ще занадто рано говорити.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...