Влада може використати відкладення траншу МВФ для девальвації гривні

Мета штучної девальвації – досягнення інфляційного ефекту, щоб наповнити місцеві і Державний бюджети

Відкладення траншу МВФ не має позначитися на курсі гривні, однак влада може використати це як виправдання для девальвації гривні, вважає український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак, інформують Патріоти України.

Золотовалютних резервів в НБУ зараз достатньо – понад 15 мільярдів доларів. Немає особливих панічних настроїв серед населення, відповідно немає високоамплітудних коливань на валютному ринку. Доходи українців вихолощені, тому їм немає чим оперувати на валютному ринку.

Однак, важливий не стільки кредит МВФ, як сам факт продовження співпраці з фондом. Тому що на МВФ орієнтуються інші наші кредитори й інвестори. Зокрема, Єврокомісія була впевнена, що Україні нададуть транш МВФ, і планувала одразу підтвердити свій транш на 600 мільйонів євро. Тому є питання, чи вони також не відкладуть це рішення.

З іншого боку, уряд звітує про шалене перевиконання бюджету мало не на 50%. Тоді виникає питання, а навіщо нам гроші МВФ і ЄК? Тим більше, що вони супроводжуються жорсткими і непопулярними умовами. Чому ми і далі ходимо по всіх напрямах з простягнутою рукою? Десь є неправда. Або немає перевиконання бюджету, або є серйозні проблеми з МВФ і ЄК.

Але є впевненість на 99%, що НБУ факт відкладення траншу МВФ використовуватиме для виправдання девальвації гривні, яку уряд і НБУ робить штучно. Мета штучної девальвації – досягнення інфляційного ефекту, щоб наповнити місцевий і Державний бюджети. З іншого боку, для задоволення апетитів експортерів. Вони ж – головні фінансово-промислові групи і власники провідних парламентських політичних сил.

При цьому, якщо надання траншу МВФ затягнеться, то це призведе до падіння кредитних рейтингів України. Відповідно – до здорожчання для нас залучення кредитних ресурсів на світовому фінансовому ринку. Ми будемо платити більші відсотки за нашими облігаціями зовнішньої фінансової позики. Зараз вони ставлять 10,5%. Якщо рейтинги погіршаться, то вони можуть вирости до 11-12%. Для порівняння – кредит МВФ ми отримали під 3%.


Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...