Володимир Лановий про те, чому Порошенку й іншим олігархам не подобається блокада Донбасу

Економіст вважає, що всередині України постійні спекуляції, обман і брехня з боку влади

Блокада окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) ніяк не позначиться на ВВП України, оскільки ще з 2014 року ВВП країни підраховується без урахування окупованих територій. Про це виданню "ГОРДОН" заявив екс-міністр економіки України, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, коментуючи відстрочення надання Міжнародним валютним фондом (МВФ) чергового траншу Україні, повідомляють Патріоти України.

"Усередині України постійні спекуляції, обман і брехня з боку влади. Наприклад, наразі нам твердять, що нібито через блокаду ВВП знизиться на 1%. Любі мої, так у нас із 2014 року ВВП країни підраховується без окупованих територій! Без урахування Криму та Донбасу! Нам розповідають про нібито контрольовані підприємства на неконтрольованій території. Більшість цих заводів працюють на експорт. У мене запитання: валюта від цього експорту надходила до бюджету України?" – зазначив Лановий.

Він акцентував на тому, що підприємства в ОРДЛО фінансувалися з державного бюджету України.

"До речі, якщо підприємства на контрольованих територіях працювали безпосередньо з Києвом, отже, надавали рахунки на повернення ПДВ. Сплачувати податки вони могли в Донецьку та Луганську місцевим бандитським "податковим службам", але ПДВ могли відшкодовувати тільки в Києві. За моїми розрахунками, в ОРДЛО вони сплачували "податки" у розмірі 1 млрд грн, а повернення ПДВ отримували у розмірі 10 млрд грн із українського бюджету. Ми їх фінансували, розумієте?" – підкреслив економіст.

За його словами, президент України Петро Порошенко не зацікавлений у блокаді окупованих територій Донбасу.

"Здогадуюся, чому Порошенку та іншим олігархам не подобається блокада Донбасу: у них зупинилися мільярдні потоки з повернення ПДВ, які йшли до конкретних кишень. Але тепер МВФ хоче розібратися, адже до цього українська влада протягом трьох років замилювала очі: мовляв, у нас без Донбасу та Криму ось такі економічні показники. А коли розпочалася блокада, влада закричала, що у країні зараз усе завалиться. Ось МВФ і вимагає правди: скільки валюти надходить, а скільки розкрадається", – резюмував Лановий.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...