Втратити дах над головою може кожен: Схеми, за якими в людей відбирають житло (відео)

Як не потрапити в капкан

Ви колись замислювалися, як стають безхатьками? Більшість із них опинилися просто неба не з власної волі. Це страшно, але сьогодні в Україні така доля може спіткати кожного, у кого є квартира. Шахраї, кредитори, чорні нотаріуси, жадібні родичі – вони вигадали безліч схем, які дозволять викинути вас на вулицю. Далі про те, хто і як відбирає в українців житло довідувалися Надзвичайні новини, інформують Патріоти України.

72-річний Дмитро Бивалін живе на горищі багатоповерхівки. І так вже 11 років. Бо ані прокурори, ані судді, ані полісмени – ніхто не допомагає. А нещодавно його житло інспектувала поліція та голова кооперативу будинку. Знову ж – не для того, щоби допомогти. Хотіли просто вигнати його.

«А куди мені йти? Квартира тут. Але не знаю, чи продають – кажуть, рази три вона продана», - розповідає чоловік.

Його квартиру ще 2005 року привласнила відома юридична фірма. Тоді у пенсіонера зник паспорт, а згодом – на порозі з'явилися люди зі своїми документами на його житло. Мовляв, квартиру у нього ж і купили. З того часу дідусь і живе на горищі. Там він і їсти готує, і миється, щоправда, у мисці. Старий телевізор, холодильник, меблевий мотлох – це все, що тепер є в самотнього пенсіонера. І жодної надії на справедливість. Таких історій в Україні сотні, і спільне у них лише одне – жоден суд ніколи не стане на ваш бік.

Історія Дмитра Андрійовича тому – яскраве підтвердження. Він програв усі судові баталії.

Переоформити квартиру літньої і де-факто беззахисної людини – одна з найпоширеніших схем. Днями у Києві затримали цілу банду, куди входили двоє правоохоронців. Вони переоформлювали квартири померлих і самотніх пенсіонерів.

«Отримавши повідомлення по спецлінії 102 про смерть старенької бабусі, у Печерському районі Києва, зловмисники перевірили по службовій інформаційній базі, чи має вона рідних. Переконавшись, що спадкоємців у бабусі немає, право власності оформлене на підставну особу. І збиралися цю квартиру внести в якості застави на отримання банківського кредиту», - розповіла речник Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Олеся Орлова.

Саме за такою схемою відібрали і 3-кімнатну квартиру на столичній Оболоні. Тіло самотнього власника знайшли вже муміфікованим у помешканні, а невдовзі на порозі з'явилася жінка і показала дарчу – їй квартиру чоловік ніби подарував. Причому, вже після своєї смерті. Попри те, що поліція наклала арешт на житло, так звана власниця активно продавала квартиру і намагалася взяти аванс – розуміючи, що остаточно продати все одно не зможе.

Ще одна схема – продати службове житло. Жертвою такої афери стало подружжя пенсіонерів у Вінниці. Люди перевіряли, чи справді квартира належить продавцю – капітану СБУ – і наче все було гаразд. Та раптом їм прийшла повістка до суду – на квартиру претендує місцеве управління СБУ. Зрештою пару пенсіонерів попросили на вулицю.

«Хай навіть нас виносять вперед ногами. Ми не виселимося, куди ми підемо? Під паркан? На дорогу? На асфальт? На вокзал?», - каже Надія Крот, яка купила службову квартиру СБУ.

А є історії – ще більш шокуючі. У Києві без власних квартир у новобудові залишились одразу аж 52 родини. Їхнє житло тихенько на інших власників перереєструвала столичний нотаріус. Угоди провела пізно вночі. У когось квартиру продали о 23.45, у когось о 04.00. люди в шоці.

Одразу після скандального переоформлення нотаріус просто зникла. І навіть якщо її зрештою позбавлять права на професію, нахабно і зухвало пограбованим серед ночі власникам від цього не легше. Тепер всі вони через суди мають доводити своє право на своє ж житло.

Схема із незаконною переєстрацію житла нотаріусами донедавна була найпоширенішою. Діяли просто: приносили юристу «ліве» рішення суду і змінювали власника квартири або будинку.

З кінця 2016-го така схема вже не працює. Не перевірив, чи справжні документи – відповідай.

«Реєстратор зобов'язаний тепер перевіряти рішення суду, у нього передбачено два способи. Перше – він намагається знайти це рішення суду у відкритому реєстрі. Буває складно знайти рішення суду – він зобов'язаний звернутися в той чи інший суд, і поки він не отримає письмову відповідь, він не має права проводити будь-які дії», - пояснює адвокат Олександр Калюжний.

Але для чорних ріелторів є альтернатива – такі ж чорні нотаріуси. І саме вони переоформлять все, що завгодно, на мільйони, а потім – щезнуть. У Мінюсті кажуть: за минулий рік отримали майже тисячу скарг на дії нотаріусів. А ось покараних – одиниці.«Близько десяти нотаріусів ми відключили від реєстру, і передали матеріали до правоохоронних органів», - повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

Pагалом же в Україні 7 тисяч нотаріусів. І поки ніхто не чув про нотаріуса за гратами. Одиницям поки вдається переграти в судах і банки. Історія мешканки Київщини Ольги – страшний приклад. Її позбавили 3-кімнатної квартири через мізерний борг, про котрий вона просто забула. Так, маленький кредит на звичайну мобілку за 11 років забрав у жінки єдине житло.

«Виконавча служба подзвонила, інспектор попросив повідомити реквізити мої, куди я можу отримати решту суми від, виявляється, проданої мною квартири», - розповіла Ольга Фарбей, яка втратила квартиру через кредит.

Продати за кредитний борг у 39 тисяч гривень 3-кімнатну квартиру – такого в Україні ще не було. Досі найсвятіше – житло боржника – не чіпали. Хоча всі жахнулися, коли за комунальну заборгованість у 50 тисяч сироту з Луцька залишили без даху над головою. Його квартиру теж продали. Молодик збирався на заробітки за кордон, щоби розрахуватися, і так і не встиг. «Я все для того робив, щоб погасити борги. Вже збирався, документи подав на візу, щоб на заробітки поїхати, бо зрозумів, що тут нереально», - розповідав Олександр Швейгер, втратив квартиру через комунальний борг.


Якщо ж шахраям ваша квартира чомусь нецікава, кредит ви не брали, а боргів не маєте – небезпека чекатиме з іншого боку. В Умані пенсіонера визнали недієздатним і позбавили житла з подачі рідної доньки. Чоловік спочатку спав у машині у дворі свого дому, а останні 7 років живе у знайомої, котра просто пожаліла. Із довідкою про недієздатність він тепер не може геть нічого. Навіть до суду звернутися. Бо все за нього де-юре і де-факто вирішує саме донька. Старому залишається тільки журналістам присягатися, що з ним все гаразд.

«Я ж хочу жити, я ж нормальна здорова людина», - каже він.

Тож доля самотнього Дмитра Андрійовича, який 11 років живе на даху над своєю квартирою, може спіткати абсолютно кожного.

Що йому колись повернуть оселю – дідусь вже не вірить. Але навіть ставши безхатьком, людської подоби він не втрачає – як і раніше невживає алкоголь і не курить. І досі пише скарги, куди тільки можна. Бо якщо цивільні процеси він програв, то кримінальна справа до суду навіть не дійшла. Хоча дорогою кілька разів закривалася і поновлювалася.

«Перша експертиза встановила, що підписи на документах купівлі-продажу квартири були зроблені не Буваліним. Друга призначена експертиза показала, що підпис його і він власноруч підписав документи. І третя експертиза показала, що підпис було зроблено самим потерпілим. Але з обмовкою на його вік», - сказала прес-секретар прокуратури м.Києва Надія Максимець.

Розслідування триває, а прокуратура вважає, що проводиться воно погано. Тож поки призначили перевірку роботи слідчого. Дідусь зараз просить лиш про одне.

«Я не знаю, де мені хто кімнатку виділить якусь? Хай хоч світло буде», - каже чоловік, який 11 років живе на горищі.


Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

З архіву ПУ. Кохані жінки Шевченка - від кріпачок до аристократок

вівторок, 9 березень 2021, 20:58

Були в поета і заборонені стосунки. Українці святкують Шевченківські дні. Беззаперечно, Тарас Шевченко був багатостороннім генієм! Однак часто його особистість обожествляють, відбираючи все людське. Ми ж підготували для вас текст про Шевченка-людину. Л...

"Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то": Якщо отримали таке sms-повідомлення, будьте готовими, що станете жертвою

четвер, 25 травень 2017, 6:55

Єдине, що ще залишається виманити шахраям - дані вашої банківської картки. Останнім часом багатьом українцям на телефон приходять sms-повідомлення від імені банків, в яких говориться: «Ваша картка заблокована. Зателефонуйте за номером таким-то ». Зазви...